Prostějovští policisté přivezli medaile z horského maratonu v srbském Prijepolje

SRBSKO. Sdružení na ochranu přírody Jadovniku v městě Prijepolje připravilo ve dnech 22. a 23. srpna JADOVNIČKI ULTRAMARATON, první horský maraton, který se konal na svazích a vrcholech planiny Jadovniku.

Jadovnik je pohoří v západním Srbsku, tyčící se jihovýchodně nad městem Prijepolje s nejvyšším vrcholem Katunić v nadmořské výšce 1734 m. Na svazích planiny je roztroušeno 19 osad a samot, mezi historické památky patří zřícenina středověkého hradu Mileševac, tyčící se nad kaňonem Mileševky, muslimský Hisardžik i pravoslavný klášter Mileševo z první poloviny 13. století, se vzácnou freskou Bílého anděla.

Snahou pořadatelů a zároveň patriotů tohoto nádherného koutu netknuté přírody bylo podpořit cestovní ruch v této části Srbska, ukázat závodníkům i návštěvníkům přírodní krásy této oblasti, mezi něž patří nádherné vodopády na Sopotnici, přírodní rezervace kaňon řeky Mileševky s hnízdištěm majestátných ptáků supů bělohlavých, jež tu žijí po staletí.

Jelikož byl hlavním pořadatelem a ideovým otcem prvního ročníku ultramaratonu kolega a přítel Vjekoslav Joksimovič, rozhodli se jej prostějovští policisté Josef Franc a Radim Ošlejšek podpořit a spolu s kamarádem Liborem Smékalem se vypravili do 1000 km vzdáleného Prijepolje na jeho start. Maratonu se účastnili sportovci ze Srbska, Černé Hory, Bosny a Hercegoviny a Slovinska, Prostějováci tak reprezentovali Českou republiku. Celá akce byla pořadateli výborně zajištěna, od ubytování v klášteře Mileševo, přes perfektní a přehledné značení jednotlivých tras, které byly sice těžké, avšak zajímavé. Po startu z terasy před Domem kultury za přítomnosti srbské televize RTV, čekalo všechny ihned stoupání ulicemi až na planinu nad město, kde se jednotlivé trasy rozdělily. Chladnější počasí s mraky na obloze všem spíše vyhovovalo, až na borce na trati 66 km, kteří se u vrcholu Katuniće dostali do deště a mlhy a poté probíhali vysokou mokrou trávou…

Prostějováci ze sebe vydali vše a závod se jim vydařil; všichni proběhli úspěšně cílem a při slavnostním vyhlašování výsledků po nedělním společném obědě se dostali i na bednu. Radim Ošlejšek a Libor Smékal se na trati 66 km s převýšením 2865 m umístili v kategorii 40+ na 3. místě a Josef Franc na trati 22 km s převýšením 1178 m získal v kategorii 50+ 1. místo. Jak se sami vyjádřili, v příštím roce vyrazí do Prijepolje opět a jsou ochotni s sebou vzít i další zájemce o tento závod.

autor: Josef Franc – vedoucí územní skupiny IPA 223 Prostějov