Navázání přátelské spolupráce mezi IPA 223 Prostějov a IPA Hercegbosanska županija z Livna v Bosně a Hercegovině

Prostějovská územní skupina IPA 223 udržuje již 10 let přátelskou spolupráci se srbskými kolegy z IPA regionu Prijepolje, k nimž se před dvěma lety přidali i kolegové z polské Gostyně, kteří již vloni i v letošním roce navštívili Prostějov.

A právě při oslavách 25 let IPA Gostyń v roce 2011 se v Polsku setkali členové výboru Hercegbosanské župy z města Livno s vedoucím územní skupiny IPA 223 Prostějov. A jelikož tu z důvodu dlouhodobé spolupráce se srbskými kolegy nebyla jazyková bariéra, vylíčili kolegové, bosenští Chorvaté krásy a zajímavosti svého kraje. A tak již příštího roku zamířil vedoucí úz. skupiny na dovolenou do jejich města, s mandátem výboru územní skupiny k navázání přátelské spolupráce a pozvání delegace IPA Bosny a Hercegoviny do Prostějova.

Návštěva bosensko-chorvatských kolegů se uskutečnila od 1. do 4. června 2023 a začala společnou uvítací večeří v Penzionu Stella v Prostějově, kde byli naši hosté ubytováni a kde se setkali se členy výboru územní skupiny IPA 223 a Sportovního klubu policie Moravan Prostějov, s nímž jsme na zajištění programu přátelské návštěvy spolupracovali.

V pátek 2.6. přijal delegaci bosenských policistů a členů výboru úz. skupiny IPA 223 a SKP Moravan Prostějov zástupce vedoucího Územního odboru Policie ČR v Prostějově plk. Mgr. Leoš Klučka. Po přátelské besedě a prohlídce budovy PČR jsme zavezli naše hosty k exkurzi Pivovaru Litovel, po níž následovala degustace produktů pivovaru s obědem.

V odpoledních hodinách jsme ukázali našim kolegům centrum města s jeho památkami a přesunuli se do restaurace U Bílého koníčka, kde bylo naplánováno setkání s polskými kolegy z IPA Gostyń a společná večeře.

V sobotu 3.6. se naši bosenští kolegové zúčastnili jako hosté III. Mezinárodního policejního turnaje v sálové kopané v Kostelci na Hané, který pořádali naši kolegové ze Sportovního klubu policie Moravan Prostějov ve spolupráci s Nadací policistů a hasičů. Při sledování fotbalových zápasů policejních mužstev z České republiky, Polska a mužstva hostů přispěli kolegové z IPA Livno i do fondu Nadace policistů a hasičů.

III. Mezinárodní policejní turnaj v sálové kopané byl zakončen Společenským večerem s hudbou a občerstvením v Národním domě, kterého se bosenští kolegové rovněž zúčastnili.

V neděli 4.6. jsme se dopoledne s našimi bosenskými kolegy a přáteli rozloučili a přijali jejich pozvání k návštěvě v příštím roce.

K zajištění družebního setkání policistů IPA Bosna a Hercegovina a Prostějova významnou měrou přispěli podporovatelé a sponzoři, kterým patří velké poděkování pořadatelů IPA 223 Prostějov:

  • statutární město Prostějov
  • Petr Sokol, Prostějov
  • UMSHAUS s.r.o. Český Krumlov

autor: Josef Franc – vedoucí územní skupiny IPA 223 Prostějov